Mai 9, 2025 │ Epsiode 8

Du er verdt noe - alltid

Hva betyr det egentlig å ha egenverd – ikke fordi du presterer, gir, eller tilpasser deg, men bare fordi du er? I denne episoden inviterer Kine og Paal til en ærlig og varm refleksjon rundt selvverdi, sårbarhet og det å romme egne følelser. Episoden berører hvordan vi formes av barndom, relasjoner og samfunnets krav – og peker på muligheten til å gjenoppdage at verdien vår aldri var borte. Dette er en påminnelse om at du alltid har vært nok – akkurat som du er.

Lytt med øynene – her er hele episoden i tekst

 

Kine

Hallo og velkommen tilbake til Alveskog - Sjelens stemmer. I dag vil vi ønske dere velkommen til denne episoden. I dag vil vi at det skal være en liten pause for deg. Et rom der du kan senke skuldrene, puste ut og komme litt nærmere deg selv. Dagens tema er egenverd. Et ord som kan høres ganske lite ut, men som rommer noe ganske stort. Noe som mange av oss kanskje har lett etter hele livet, uten helt å vite hva vi egentlig mangler. Så hvis det høres greit ut for deg, så finn deg litt godt til rette. Kanskje med en kopp te, et pledd, eller bare stillhet. Og så la det her bare få lov til å være en stund for deg. Velkommen, Paal.

 

Paal

Takk.

 

Kine

Da, hva er egentlig egenverd?

 

Paal

Ja, det er verdien vi har det. Det er helt uavhengig av hva man gjør, eller hvordan man ser ut, eller hva man gjør for andre, eller hva man får til. Det er ikke prestasjon, eller det er ikke ros, og det er ikke å bli likt, heller?

 

Kine

Nei.

 

Paal

Det er på en måte et stille sted inni oss da som sier at “jeg er verd noe bare fordi jeg er.”

 

Kine

Ja, ikke sant?
Viktig tema.

 

Paal

Veldig viktig.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Det er det. Og det er jo noen ord her som vi kanskje blander litt sammen, og som det er viktig å skille mellom da. Og det er jo egenverd, selvfølelse og selvtillit.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Og egenverd er jo grunnmuren da, den vissheten om at man har verdi bare fordi man er til.

 

Kine

Ja, ikke sant.

 

Paal

Selvfølelse handler jo om hva du føler om deg selv, og den kan jo svinge.

 

Kine

Mhm.

 

Paal

Høy noen dager og lav noen dager.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Og selvtillit er jo at man har troen på seg selv til å få til ting eller, knyttet mer opp mot ferdigheter og prestasjoner kanskje da.

 

Kine

Ja, absolutt. Du kan jo ha for eksempel høy selvtillit, men du kan ha det man kaller lav selvverd eller egenverd. Så du kan virke trygg utad, men så føler du deg liten på innsiden. Derfor er det jo veldig viktig å jobbe med den dype egenverden. På en måte litt sånn at du fortsatt har den selv om ting rundt deg ikke står og applauderer deg og står og roser deg opp.

 

Paal

Ja, sant. Ikke knyttet opp mot det egentlig.

 

Kine

Nei, absolutt ikke. Vi kan gå inn litt på det med hvorfor vi mister kontakten med egenverdenen vår. For mange av oss lærer jo tidlig at vi må fortjene verdien vår gjennom at vi er flinke, eller snille, eller vellykka, eller noen vil kanskje si uten feil. Vi lærer jo fort at vi jager etter en bekreftelse, eller etter kjærlighet, slik at vi skal føle oss bra nok da.

 

Paal

Ja

 

Kine

Så det er jo litt sånn, kanskje litt forskjellen på den selvtillitsbiten og, i forhold til egenverd, at egenverd går mer på at man har det bra i seg selv, uansett hva man får av tilbakemelding utenfra.

 

Paal

Ja, det er en visshet om at man er verd noe uansett. Det skal ikke bero på noe annet. Det er nok at man er til, og da har man verdi.

 

Kine

Og dette starter jo ganske tidlig, dette med egenverd, det starter jo allerede i barndommen. At vi får oftest ros utenfra når vi gjør noe bra…

 

Paal

Av foreldrene våre.

 

Kine

Ja, av foreldrene våre ja. Og da er det fort litt sånn at når vi da ikke gjør noen ting, så står vi kanskje og venter litt på denne rosen, eller at vi føler at vi må prestere for å være god nok. Så det starter jo veldig tidlig dette. Vi som foreldre har vel ganske mye med den egenverden til barn å gjøre.

 

Paal

Vi har nok det, og vi tenker nok ikke så mye over hva vi gjør på det punktet, tror jeg ikke.

Kine
Nei, det tror jeg ikke heller.

 

Paal
Det er jo normalt å rose ungene når de har gjort noe bra.

 

Kine

Men kanskje vi fokuserer litt mindre på akkurat det med å få barnet inn i den samtalen ved å spørre sånne enkle ting som;
“hvordan synes du at du gjorde det?”
For det er jo der det starter litt, med at barnet føler at man har gjort noe bra for eksempel, eller at de har noen tanker rundt det de har gjort. Og det er jo det som skaper den gode egenverdenen deres.

 

Paal

I stedet for å gå rett på;
“Å, nå var du flink. Det er verdens beste ting du har laget.”

 

Kine

Lurt å spørre, i hvert fall barn, vi som har det ansvaret for barn. Eller hvis vi er i møter med barn også, så alltid jobbe litt med den. Hvilken følelse gir vi barnet uansett, og ikke bare ved prestasjon?

 

Paal

Vi ser jo mange små verdensmestere som tror de er best i alt, fordi de er så vant til å få den rosen. Og uten den da så, hva skal man si, blir de ingenting.

 

Kine

Ja, altså, de mangler jo kanskje litt den egenverden da. Altså den følelsen av at jeg er bra nok uansett om jeg presterer eller ikke.

 

Paal

Og jeg synes den er veldig bra, ja, den du kom over, med å spørre… I stedet for å automatisk gi ros, så spør barnet; “hva synes du om det her?” “Hva synes du om det du har laget, eller det du har gjort?”

 

Kine

Veldig en sånn fin måte å bygge dem innenfra på, og at de selv skal kjenne på at;
“ok, jeg er god nok, uansett hva jeg gjør”, da.
Ikke gå automatisk i, selvfølgelig rose et barn når det har gjort noe bra, men spør og, få dem til å være med på den biten med å bygge sin egen selvverd da.

 

Paal

Kanskje begynne med det først, og så når de har fått sagt sitt, så kan man komme med rosen.

 

Kine

Ja, det er jo og en ting.

 

Paal

Bare en tanke.

 

Kine

Ja.
Så skal vi se litt på hvordan det kjennes å ha en litt sterk egenverd, eller gå litt inn på det.

 

Paal

Ja.

 

Kine

Fordi at det kan jo være, altså, i alle fall for oss voksne da, som kanskje står der og lurer på;
“ok, hva er min?”
Så er det jo en så enkel ting som å klare å sette grenser uten dårlig samvittighet. Og det tror jeg veldig mange sliter med.

 

Paal

Ja.

 

Kine

Ja, det med å kunne si nei uten å måtte forklare, for eksempel, hvorfor man velger å si nei.

 

Paal

Det kan vi vel kjenne litt på selv og.

 

Kine

Ja, absolutt. Det å slutte å sammenligne seg med andre, det er jo og en. Det å kjenne på at jeg er bra nok, og jeg trenger ikke å se til andre for å på en måte måle meg.

 

Paal

Måle verdien.
“Jeg får ikke det andre får til”,
eller;
“Andre er flinkere enn meg.”

 

Kine

Og så har du jo det med å møte seg selv med mildhet. Være god med seg selv. Kanskje hvis man hører den stemmen innvendig, gjør den litt mykere. Gjør den mer elskelig kanskje da. Det er en fin måte å kjenne på det på. For kjenner du at du er trygg i deg selv, selv når livet stormer, så er det jo en kjempebra, det er tegn på en god egenverd.

 

Paal

Absolutt. Og det betyr jo ikke at noe av det som ble sagt nå er enkelt.

 

Kine

Nei, nei, nei.

 

Paal

Dette må jo jobbes med, bygges opp og trenes på. Men det er absolutt mulig. 

 

Kine

Ja, absolutt.

 

Paal

Det er det.

 

Kine

Så hva skjer når vi mister egenverden?

 

Paal

Ja, da mister vi ... kontakten med den da. Sier ja når vi egentlig mener nei, fordi vi får dårlig samvittighet kanskje?

 

Kine

Ja…

 

Paal

Og blir redde for å vise hvem vi er, og knytter verdien vår til ytre ting, eller til andre mennesker da. Ting som kan forsvinne, kanskje. Det stikk motsatte egentlig av å ha en høy egenverd, selvfølgelig. Men det er jo det. Og det betyr jo ikke at man er ødelagt.

 

Kine

Nei, absolutt ikke.

 

Paal

Veldig mange lever jo sånn. De fleste kanskje lever jo sånn. Og de er jo ikke ødelagt, men det er bare det at det finnes en bedre vei da, som er så mye bedre for oss selv. Det er bare det at vi har glemt litt hvor vi kommer fra, og verdien er jo fortsatt der under alt sammen. For uansett hva man føler, om man føler at man ikke har verdi og, så er jo det feil. Du har verdi uansett, sant, det er bare det at du kjenner det ikke, du har glemt det eller du har lagt noe annet over det.

Kine
Ja, det finnes jo mulighet til å bygge opp egenverd igjen. Sånne ting som å være litt bevisst på den her stemmen i hodet. Om du snakker til deg selv som en venn, eller om du snakker til deg selv som en kritiker.

 

Paal

Ja.

 

Kine

Og det tror jeg er det første vi gjør. Vi er litt kritisk.

 

Paal

Mange som går med styggen på ryggen. Ja. Det er det. Noen er jo rett og slett bare negativ, mens noen er jo direkte stygg med seg selv. Veldig sånn nedslående. Nesten som, hva var det han sa, Julien Blanc, Julien Himself, at man er, det er selvmishandling, rett og slett.

 

Kine

Ja.
Og det gjør jo noe med den egenverdenen vår, jo mer vi er kritisk mot oss selv.

 

Paal

Det er litt sånn at, hvis du ikke ville sagt det til din beste venn, hvorfor sier du dette til deg selv? Men så er det noe med å ha kontroll på den der stemmen. Og da er vi tilbake til det her igjen, at det er ikke en snuoperasjon som er gjort på en dag. Det er en jobb da, men som absolutt er mulig.

 

Kine

Absolutt verdt det og, tenker jeg. En annen ting som er viktig, det er jo å øve på å sette grenser. Det at du ikke trenger å si ja for å være verdt noen ting.

 

Paal

Har du kanskje vært en person som har brukt og sagt ja. Og da vil du merke det, hvis du begynner å si nei, da er det mange som kanskje snur ryggen, eller;
“Hvor kom det fra? Det er da ikke deg.”

 

Kine

Men da er det ekstra viktig å minne seg selv på at dette gjør jeg for meg selv. Og at jeg ikke trenger å forklare den til noen som helst, egentlig. Det handler jo bare om å ta vare på seg selv.

 

Paal

Og de som skal være der, de vil fortsette å være der.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Så det er som vi har snakket om litt før, at når man jobber med seg selv og gjør endringer med seg selv, så er det en del folk som vil falle ifra. Sånn er det dessverre. Men det vil komme nye som er mer “alignet” til den du egentlig er. Selv om det kan være tungt, så blir det bra.

 

Kine

Absolutt. Det kommer en til som jeg synes er veldig god, og det er tillat deg å være sårbar. Og den snakket vi om. For det er i sårbarheten vi kommer tilbake til oss selv. Eller kommer hjem i oss selv.

 

Paal

Vi er glad i sårbarheten, vi.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Men det er så sant som det er sagt. Det er ikke å komme utenom at sårbarhet er nøkkelen til mye bra og mye fint altså. 

 

Kine

Ja, absolutt. 

 

Paal

Ja, det er det. Og det er en til her også, ser jeg.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Velg det som nærer deg, og ikke bare det som imponerer. Den er ganske fin. Det er ting som skal være godt for deg, da.

 

Kine

Mhm.

 

Paal

Du trenger ikke å tenke på om det imponerer andre, eller.

 

Kine

Nei.

 

Paal

Men det er godt for deg selv. Viktig.

 

Kine

Det har vi mye fokus på. Det har vi en del fokus på i podden også, podcasten. Det skal være en ting som styrker deg og får deg fremover i livet. Så noen ganger, selvfølgelig, vil det være vanskelig. Du vil tvile, kanskje glemme verdien din, men det betyr jo ikke at du er svak. Det betyr jo egentlig bare at du er et menneske. For egenverd er jo ikke noe som du mister.

 

Paal

Nei.

 

Kine

Nei. Du mister jo bare kontakten med det. Og det er alltids noe som du kan finne tilbake til.

 

Paal

Ja, det ligger jo der uansett. Så, det er veldig sant altså. 

Så, kjære deg. Hvis du bare husker en ting fra denne episoden, la det være det her.
Du er verd noe, alltid. Ikke på grunn av det du gjør, men på grunn av den du er. Du trenger ikke å bevise noe. Du trenger ikke å sammenligne deg. Du er allerede nok.

 

Kine

Fine ord.

 

Paal

Fine ord, det er det.

 

Kine

Fint å reflektere over. 

 

Paal

Ja, det er det.

Da vil jeg si at hvis dere er interessert i å høre episoder vi har gitt ut tidligere, så finner dere alle på hjemmesiden vår på alveskog.com. Og det går an å sende oss en e-post på post@alveskog.com. Vi har masse kontaktskjema og ting og tang på hjemmesiden, det går an å melde seg på nyhetsbrev. Og ja.

 

Kine

Så tenker jeg også at hvis det er noen som vil sende inn noen forslag, hva de ønsker at vi skal snakke litt om, så gjerne gjør det. Vi har allerede fått noen små tips om hva folk ønsker å høre litt mer om. Det skal vi absolutt ta tak i.

 

Paal

Det skal vi ta med oss, og det vil komme etter hvert.

 

Kine

Neste gang da?

 

Paal

Neste gang, da må jeg se etter, men det er lov, er det ikke det?

 

Kine

Jo da, det er lov.

 

Paal

Da må vi bla opp hjemmesiden her, så står det litt ned på siden, og der legger vi ut de temaene som vil komme fremover. Så den neste episoden har temaet "Når smerten blir for stor.” Det er jo et veldig spennende tema. 

 

Kine

Ja, absolutt fint tema. Det kan jo være så mange deler av livet.

 

Paal

Ja, det kan være så mangt, det kan det.

 

Kine

Ja.

 

Paal

Da sier vi takk for at dere delte denne stunden med oss. Vi håper at dere går herfra med litt mer pust, litt mer ro og en litt mykere hånd på hjertet. Så snakkes vi snart igjen.

 

Kine

Det gjør vi. Ok. 

 

Kine og Paal

Ha det. Ha det.